Rahim Ağzı Kanseri Tedavisinde 2021 Yılındaki Gelişmeler
Rahim ağzı kanserleri çoğunlukla menopoz dönemine giren kadınlarda karşılaşılabilen bir hastalık olsa da erken yaşlarda da görülebilmektedir. Düzenli olarak kadın hastalıkları uzmanına kontrole gitmek kadın sağlığı açısından önemlidir. Rahim ağzı kanserleri erken yaşta fark edilmez ise kanserli hücreleri farklı organlara yayılarak beraberinde sancılı bir süreci beraberinde getirir. Rahim ağzı kanserlerinin birçok sebebi olmasıyla birlikte birden fazla belirtisi vardır.
- Aniden gelen kanama ya da akıntılar
- Adet döneminde sancılı ve şiddetli ağrılar
- Vajinadan gelen kötü ve rahatsız edici kokular
- Cinsel ilişki sırasında acı çekme
- İlişki sonrası kanama
Kadın doğum uzmanları gelişen teknoloji ile beraber rahim ağzı kanserleri için farklı tedavi seçenekleri geliştirmiştir. Her şeyden önemlisi erken tanıya dikkat çeken uzmanlar, kontrolsüz üreyen hücrelerin durdurulmasında geç kalmamaya dikkat çekiyor. Erken tanı ile birlikte rahim ağzında gerçekleşecek müdahaleler ile hücre üremesi durdurulabilir. Genellikle lazer veya rahim ağzının yakılması sıkça başvurulan işlemler arasındadır. Geç kalınma durumunda rahmin alınması söz konusu hale gelebilir.
Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi
Rahim ağzı kanseri tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir kanser türüdür. Her yıl yaklaşık 500.000 kadının yakalandığı kanser türünden biri olan rahim ağzı kanseri için birden fazla tedavi yöntemi bulunmaktadır. Cerrahi ve radyoterapi şeklinde iki ana tedavi yöntemleri bulunuyor. Tedavi yolu belirlenirken, kanser hücresinin türü, boyutu, yayılım durumu gibi faktörler göz önünde bulundurulmakta. Kanser türü özellikle ileri evrelerde tespit edildiyse, öncelikli tedavi şekli olarak radyoterapi uygulamaları başlar.
LEEP (Loop electrosurgical procedure)
Hem tedavi hem de tanı için kullanılan bu değerli araç, doku üstünde bulunan kanama ve kesme durumlarını elektrik yoluyla engellemesini sağlıyor.
Kriyoterapi
Hücre ölümü ve rahim ağzının yüzey bölümünde yer alan dokunun zedelenmesi için hücreler arasındaki sıvı alışverişi ile kristalize edilmek için kullanılan bir yöntemdir.
Lazer tedavisi
Kanserin yayılma durumlarında rahim içi küretaj sonucu temiz olan ve lezyonun tamamının görüntülenebileceği vakalarda kullanılabilen bir tedavi yöntemidir.
Konizasyon
Hücresel değişiklik gösteren rahim ağzı kanserinde en önemli tedavi yöntemlerinden biridir. Cerrahi bir yöntem olan konizasyon ile koni şeklinde parçanın çıkarılmasıyla hasta kurtarılır.
Bursa Kadın Doğum Uzmanı: Op. Dr. Aynur Şendemir
Özellikle belli bir yaş sonrası kadınların karşılaşabileceği hastalıklar için erken teşhis çok önemlidir. Kadın hastalıklarının ilerleyen dönemlerde çıkarabileceği büyük sorunların önceden tespit edilip tedavi edilmesi için alanında uzman bir doktor ile görüşmek gerekiyor.
Yalnızca kanser için değil yumurtalık urları, adet düzensizliği, doğum öncesi ya da sonrası kontrol, polikistik over gibi tüm kadın hastalıklarıyla ilgilenen Bursa laparoskopi uzmanı Op. Dr. Aynur Şendemir ile belirti ya da hastalık durumunda çözüm bulabilirsiniz.