Yamalı göçmenler ülkelerine Göçmen Geri Gönderme Merkezleri’nden böyle gönderiliyor
Türkiye genelinde yer alan 25 Göçmen Geri Gönderme Merkezi’nden biri olan ve Ankara’nın Akyurt ilçesinde bulunan 800 kapasiteli Göçmen Geri Gönderme Merkezi’nde, şimdi 695 düzensiz göçmen bulunuyor. Emniyet güçleri kadar yakalanan kaçak göçmenler, biyometrik fotoğraf ve parmak izinin alınmasının arkasında bu merkezlere getiriliyor.
2016 yılından itibaren 320 bin 172 kaçak göçmen ülkesine geri gönderildi
Geri Gönderme Merkezleri’nde 80 bambaşka uyruktan yamalı göçmen bulunuyor. Bu göçmenlerin çoğunluğunu da Afganistan, Suriye ve Pakistan uyruklu kişiler oluşturuyor. Merkezlerde toplanan göçmenler Avrupa İnsan Hakları maddelerine uygun şekilde, Afgan uyruklular 2-3 haftada, Pakistan uyruklular 3-4 haftada, Afrika ülkelerinden gelen göçmenler ise 2-3 ayda ülkelerine geri gönderiliyor. Bu sene itibari ile 21 bin 87 baştan savma göçmen hudut dışı edildi. Bunlardan 9 bin 654’ü Afgan uyrukluydu. 2016 yılından itibaren 320 bin 172 kaçak göçmen ülkesine geri gönderildi.
Türkiye genelinde 25 adet ve kapasitesi takriben 17 bin olan Göçmen Geri Gönderme Merkezi, Mayıs ayı itibari ile 30 adet ve kapasitesi 30 bin olması hedefleniyor. Göçmen kaçakçılığı ile mücadelede de bu sene 2 bin 254 göçmen kaçakçısına yönetimle ilgili ve cezai operasyon yapıldı.
Ankara’da bulunan Göçmen Geri Gönderme Merkezi’nde göçmenler için yemekhane, içinde çocuk parkı, basketbol ve voleybol sahasının bulunduğu havalandırma alanı, çocuk oyun alanı gibi imkanlar barındırıyor. Bugün, Akyurt Göçmen Geri Gönderme Merkezi’nde 19 Afgan, biri Cezayir uyruklu almak üzere 20 kaçak göçmen sınır dışı edilmek üzere araçlara bindirilerek gönderildi.
Baştan Savma göçmenlerin bilgilerinin İçişleri Bakanlığı’na ast Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Emniyet Komutanlığı ve Göç İdaresi Başkanlığı’nın entegre olduğu bir data tabanında paylaşıldığını gösteren Göç İdaresi Başkanlığı Yamalı Göçle Mücadele ve Hudut Dışı İşleri Genel Müdürlüğü Ramazan Seçilmiş, “Geri Gönderme Merkezleri, derme çatma göçmenlerin, yani Türkiye’ye yasa dışı yollardan giren göçmenlerin veya yasal yollarla girip yasa dışı kalmaya aralıksız veya suça karışıp millet düzeni bozan yabancıların hudut dışı edilene değin tutuldukları merkezlerdir. Kolluk kuvvetleri kadar yakalanan düzensiz göçmenler Güvenlik Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Göç İdaresi Başkanlığı ile entegre olduğu karşılıklı bir bilgi tabanına fotoğrafları ve parmak izleri alınarak İl Göç İdareleri’ne teslim edilirler. İl Göç İdaresi kadar yamalı göçmenler hakkında sınır dışı ve yönetimsel gözetim kararı alınır ve göçmenler Geri Gönderme Merkezi’nde bekletilirler” ifadelerine yer verdi.
“Yolculuk belgesi olan yabancılar hemen hudut dışı edilir”
Gezi belgesi olan firari göçmenlerin ülkelerine direkt gönderildiğini aktaran Göç İdaresi Başkanlığı Derme Çatma Göçle Uğraş ve Sınır Dışı İşleri Genel Müdürlüğü Seçilmiş, “Buraya alınan bütün göçmenler bir mülakata alınır. Mülakat sonucunda kimlik tespiti, kendilerinin uyruğu ve seyahat belgesi olup olmadığı saptama edilir. Seyahat belgesi olan yabancılar derhal hudut dışı edilir. Gezi belgesi olmayan yabancılar ise konsoloslukları ile irtibata geçerek lüzum görüşme yöntemi ile gerekse kendilerinin biyometrik bilgileri paylaşılarak yolculuk bilgisi temini sağlanır. Daha ardından uçuş programı yapılarak kendilerinin sınır dışı edilmesi sağlanır” değerlendirmesinde bulundu.
“Bu sene 127 bin 456 derme çatma göçmenin Türkiye’ye girişi engellenmiştir”
2016 yılından bugüne dek 320 bin 172 yamalı göçmenin ülkesine gönderildiğini altını çizen Seçilmiş, “Hudut dışı, düzensiz göçle mücadelenin bir ayağı. başkaca ülkemiz baştan savma göçle ilgili bütün tedbirleri almakta. Gerek kaynak ülkelerde sorunun çözümüne karşın yaptığımız faaliyetler gerekse insani koşulların ve çatışma koşullarına karşın yaptığımız faaliyetler var. Sınır da aldığımız önlemler de var. Emniyet duvarları, İHA uçuşları, hendekler, tel çitler hudut hattının hemen arkasından Jandarma Özel Harekat, Polis Özel Harekat ve güvenlik koruyucularının görevlendirilmesi ile Türkiye’ye düzensiz göçmenlerin girmemesi adına önlemler alınarak bu yıl 127 bin 456 düzensiz göçmenin Türkiye’ye girişi engellenmiştir” açıklamasında bulundu.
“Bu yıl 2 bin 254 göçmen kaçakçısına operasyon yapılmıştır”
Bu sene 55 bin 267 düzensiz göçmen yakalandığını vurgulayan ve halihazırda 12 bin derme çatma göçmenin işlemlerinin de devam ettiğini vurgulayan Seçilmiş, “Bu yamalı göçmenler, kolluk birimlerince hudut dışı edilmek üzere Geri Gönderme Merkezleri’ne teslim edilmiştir. Bunun yanı sıra göçmen kaçakçılığı ile uğraş edilmekte. Bu yıl 2 bin 254 göçmen kaçakçısına işlem yapılmıştır” dedi.
“Bu yıl 21 bin 87 yamalı göçmeni ülkesine gönderdik”
Mücadelenin son ayağını hudut dışı etmenin olduğunu ve ülkesinde kaynağında başlayan mücadeleyi yine ülkesine göndererek kaynağında son bulmasını hedeflendiğini aktaran, “Bu yıl 21 bin 87 derme çatma göçmeni ülkesine gönderdik. Bunların 9 bin 654 tanesini Afgan uyruklu derme çatma göçmenler, 4 bin 206 tanesini de Pakistanlı düzensiz göçmenler oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
Oğuzhan Halil Özbek – Mert Cerrahoğlu – Ahmet Furkan Gülap
sizlere www.birnumarayiz.com farkıyla sunulmuştur