Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp krizi kadın erkek her iki tarafı da oldukça telaşlandıran bir konudur. Bu nedenle göğüste oluşan herhangi bir ağrı hemen kalp hastalıklarını düşündürebiliyor. Özellikle kadınlar göğüs bölgesinde hissettikleri bir ağrıdan sonra hemen ‘Kadınlarda kalp krizi belirtileri nelerdir?’ diye bir araştırmaya giriyor. Oysa göğüs bölgesinde oluşan her ağrı kalp krizi ya da hastalığı belirtisi değildir. Ağrının şekli, süresi, aralığı ve kişide bıraktığı etki uzman doktorlar tarafından dikkatlice incelendikten sonra kalp krizi şüphesi olan kişiler bazı testlere tabi tutulur. Bundan sonra kişinin kalp hastası olup olmadığı netleşir. Kadınlarda da aynı durum geçerlidir.

Kalp Hastası Olduğunuzu Gösteren İşaretler

‘Kadınlarda kalp krizi belirtileri nelerdir?’ diye bakmadan önce kalp krizinin ne olduğuna bakalım. Kalbimizde kalbi besleyen damarlar bulunur. Bu damarlardan geçen kan kalbe ulaşır. Ama kalbi besleyen bu damarlardaki kan azalırsa ya da akış kesilirse damarda bir pıhtılaşma oluşmuş olabilir. Ya da kalbi besleyen damarlarda plak oluşumu gözlenmiştir. Bu plaklar damarı tıkadığı için kalbe yeterli kan gitmeyebilir.

Kalp Krizi Belirtileri: Göğsünüzde bir ağrı var ve siz onun neyden kaynaklandığını bilmiyorsunuz. Çok çeşitli göğüs ağrıları olabileceği gibi çektiğiniz ağrı kalp krizi belirtisi de olabilir. İşte bu konuda daha detaylı bilgi için kalp krizi belirtileri nelermiş bakalım.

  • Kalp krizinden kaynaklanan ağrı genelde göğsün ortasında baskı şeklinde ortaya çıkar.
  •  En bilinen kalp krizi belirtisi göğüste baskı ve bazen de bu baskıyla birlikte boğazda yanma şeklinde olabilir. bu hastalar özellikle yürürken ve efor sarf ederken soluk soluğa kalırlar ve boğazda bir yanma hissederler.
  • Göğüsteki ağrı sancı şeklinde değildir ve batmalar görülmez. Kalp krizi belirtileri arasında batma tarzı ağrılar yoktur. Bu tür ağrılar muhtemelen ya kas ağrılarıdır ya da akciğer kaynaklı ağrılar olabilir. Solunum yolu hastalıklarından da kaynaklanabilir.
  • Kalp krizi belirtisi olan ağrı her zaman göğüs bölgesinde görülmez. Bazen omuz, boyun, sırt ya da karında da görülebilir. İlginç bir şekilde kalp krizi geçiren bazı hastaların karın ağrısı şikâyeti ile geldiği görülmüştür.
  • Ağrı sırasında ayrıca çarpıntı, hâlsizlik, baş dönmesi, soğuk terleme, mide bulantısı ve bayılma da görülebilir.
  • Bazı hastalarda ağrı hissedilmeyebilir. Bunun nedeni hastanın nörolojik sorunları olması veya diyabet hastası olması olabilir.

Kalp Krizine Nasıl Müdahale Edilir?

Kadınlarda kalp krizi konusunda kalp krizi geçirdiğini bildiğimiz biri için neler yapılması gerektiğini bilmek hayat kurtarabilir.

  • Yukarıdaki belirtiler görülüyorsa kişinin kendini uygun pozisyona getirmesi getirir. Ya da yanındakiler bunu yapmalıdır. Kişi herhangi bir işle meşgulse bırakmalı, araba kullanıyorsa arabayı kenara çekmelidir.
  • Araba kullanmak gibi durumlarda kişi kendine güvene almazsa başkalarına da zarar verebilir.
  • Ayakta olan hasta oturmalıdır.
  • Yakında bir sağlık kuruluşu varsa hemen gidilmelidir. Yoksa hemen 112 acil hattı aranmalıdır.
  • Genelde kalp atışlarında bir düzensizlik varsa hastanın öksürmesi söylenir. Böylece kalp atışlarının düzene girmesi için çabalanmış olur.
  • Kalp krizi geçirdiği bilinen bir hastanın eğer imkân varsa aspirin çiğnemesi de önerilir. Çünkü yapılan araştırmalar aspirinin kalp krizinden ölümlerin %23 oranında azalmasına etki ettiğini ortaya çıkarmıştır. Bununla birlikte kan dolaşımını hızlandırmak için dilaltı hapı da tavsiye edilir.

Bir Kişi Kaç Kez Kalp Krizi Geçirebilir

Kalp krizi her dönemde ciddi sağlık sorunu olarak araştırmaların konusu oluyor. ‘Kimler kalp krizi geçirebilir? Kalp krizine nasıl müdahale edilir? Bir kişi kaç kez kalp krizi geçirir?’ gibi sorular kişilerin kafasında her zaman bir soru işareti olarak kalmıştır.

Bir bireyin kaç kez kalp krizi geçireceği konusunda kesin bir cevap verilemez. Çünkü bunu belirleyen kriterler bireyin kalp fonksiyonlarıdır. Sağlık durumu, kalp sorunları, beslenme şekliyle birlikte tedavinin cevap vermesi de kalp sağlığı için önemlidir.

Kalp fonksiyonları kalp kriziyle doğrudan bağlantılıdır. Yani bir kişi kalp krizi geçirdikten sonra ilk bir saat içinde ameliyat yapılır ve damar açılırsa o fonksiyonlar kaybolmaz. Hasar oluşmaz. Bu durum hasta için bir avantajdır. Erken müdahale işte burada son derece işe yarıyor. Burada şunu net olarak söyleyebiliriz: Kan akımının gecikme süresi kalp fonksiyonlarının azalmasını etkiler. Müdahale ne kadar gecikirse o derece fonksiyon kaybı görülür.

Kadınlarda Kol Ağrısı ve Kalp Krizi İlişkisi

Kadınlarda kalp krizi belirtileri konusunda kol ağrılarına da dikkat etmek gerekir. Bazen kalp krizi sırasında göğüs ağrısı ya da kol ağrısı da görülebilir.

Ağrı sol kolda ve ön kolda ise bunun bir kalp krizi belirtisi olduğu düşünülebilir. Aslında kesin değildir ama tetkikler yapılıp aksi ispatlanıncaya kadar bu böyle değerlendirilir. Böylece hastanın kalp krizi riskine karşı önlem alınmış olur.

Ayrıca kadınlarda kalp krizi belirtileri erkeklerle aynı olmasına rağmen kadınlarda daha hafif belirtiler olduğu biliniyor. Yine aynı şekilde boyun, sırt ve omuz ağrıları görülebilir. Ama bazen daha hafif olduğu biliniyor. Ya da göğüs ağrısı çok yoğun hissedilmeyebilir. Tabi burada her bireyin ayrı bir değerlendirmeye tabi tutulması gerekiyor. Kesin sonuçlara ancak bir uzman kontrolüyle ve testler sonucu ulaşılabilir.

Kalp Krizi Konusunda Bilinçli Yaşam Tarzı

Yukarıdaki bilgiler ışığında söyleyebiliriz ki kalp krizi konusunda hastalık öncesi ve sonrası davranışlarımız son derece önemlidir. Kadınlarda kalp krizi belirtileri nelerdir? Sorusuyla birlikte belki öncesinde neler yapılması gerektiği de önemlidir.

Sağlıklı beslenme her şeyin başında gelir. Damarların tıkanmaması için genetik faktörler kadar doğru beslenme de önemlidir. Düzenli spor ve beslenme ile stressiz bir yaşam ile daha sağlıklı bir kalbe sahip olabiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: