Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir ?

Saç Dökülmesinin Sebepleri

Bir çok insanın başlıca sorunlarından birisi olan saç dökülmesinin sebeplerini sizlerle paylaşmak istedik. Uzman olanlar, gün içerisinde 50 ya da 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğunu fakat 50 ya da 100’den fazla saç dökülmesinin sonucunda saç sorunlarının meydana geldiğini söylüyorlar.

Saç Dökülmesinde Ruh Hali

Saç dökülmesi yaşayan bireyler bizzat kendilerini strese sokarlar. Aslına bakarsanız stres saç dökülmesinin daha da artış olanağı sağlar. Saçı dökülen bir bireyin hem fizyolojik aynı zamanda ruhi olarak kendini zayıf görmeye başlar. Günümüz teknolojisinde saç dökülmesinin tam anlamıyla sebep olduğu henüz bilinmese de fakat saç dökülmesinin farklı çözümleri mevcut.

Sağlıklı bir insanın saçlarının %90’ı sürekli uzama halindedir. %10’u ise daha uzun süre içinde uzama aşamasını tamamlar. Biz buna genel adı olan saç döngüsü adını veriyoruz. Uzun süre zaman diliminde çıkan saçların bir bölümünde dökülme meydana gelmektedir, dökülen saçların yerine elbette ki yenileri çıkar. Saç dökülmesinin başlıca nedenleri birlikte neymiş inceleyelim ;

Saç dökülmesinin başlıca nedenlerini şöyle bir sıralamak gerekirse;
Saç ve saç tipiniz için uygun olmayan kozmetik ürünlerinin kullanımı.
Saçlarınızı yıpratacak ya da saç bakım ürünlerinin kullanımı.
Renk açma, perma, düzleştirme ve boya gibi işlemler saçınızı dökecektir.
Saçınızı çekecek toka ya da yaptığınız saç modellerinden kaynaklı (at kuyruğu gibi) saç modelleri saçınızı dökebilir.

Saç Dökülmesini Engellemek için Tedbirler

Saçınızın dökülmesini istemiyorsanız ya da engellemek istiyorsanız, alacağınız tedbirlerin ilk başında fırça yerine geniş ağızlı ya da düz uçlu taraklar kullanmanız gerekir.
Saçlarınızı şampuanladıktan sonra taramayı ihmal etmeyin fakat bu taramayı saç derinize basınç uygulayarak kesinlikle yapmayın çünkü saçın en iyi besleneceği zaman saçlarınızı taradığınız zamandır.
Saçlarınızı kuruturken havlu ile bastıra bastıra kurulamaya çalışmayın.
Etrafınızda ki insanların önerdiği şampuan ya da kozmetik ürünleri kesinlikle kullanmayın!

Irsi (genetik) Saç Dökülmesi

Aileden dolayı (anne, baba, dede ,anneanne ve babaanne) gibi ırsi (genetik) saç dökülmeleri de olabilmektedir. Bu durum saç dökülmesinde görülen en sık olaylardan bir tanesidir. Irsi (genetik) saç dökülmesinde bayanlarda tam anlamıyla kellik olmasa da erkeklerde bu durum kelliğe kadar sebep olabiliyor. Peki ırsi (genetik) saç dökülmesinin herhangi bir çaresi yokmudur? Elbette ki var fakat bunu en başta alanında uzman olan doktorlara sorarak bilgi almanızda fayda vardır. Irsi (genetik) saç dökülmesi çoğunlukla 20li yaşlarda başlayıp 30lu yaşlara doğru daha çok saç dökülmesi gözlenir.

Saç Dökülme Şekilleri

Saç koparma hastalığı ( Trikotilomani ) : Çocuklar ve bazen yetişkin insanlar, kirpiklerini, kaş ya da saçlarını koparıncaya kadar çekebiliyor ve bunu bir huy haline getirebiliyor. Uzman olanlar, bu tür vaziyetlerde ruhsal yardım alınmasını şiddetle öneriyor.
Protein eksikliği ve saç dökülmesi : Bildiğiniz gibi saçların beslenmesi ve sağlıklı olabilmesi için protein illa ki şarttır. Saçın beslendiği maddelerin içinde protein çok fazla önem taşımaktadır. Uzman Olanlar, vücudunuzdaki protein oranını dengelemediğiniz vakitlerde saç dökülmelerinin yaşanacağını ifade ediyorlar. Aynı zaman da uzmanlar yeterli miktarda protein alındığında saçlarınızın eski haline geleceğini kesinlikle bilmenizi de ifade ediyorlar.

Troid hastası saç dökülmesi : Uzman olanlar, troid bezlerinde hastalığı olanların, troid bezlerinin fazla ya da az çalışmasından ötürü yani normal çalışamaması sonucu olarak saçların döküldüğünü ifade ediyorlar.

Doğum sonrası saç dökülmesi : Hamile olan kadınların saçları büyüme aşaması biraz daha hızlı bir şekilde tamamlar. Bu nedenle süratle büyüyen saçlar doğum ardından bir duraksama dönemine girer ve bu duraksama döneminde doğum sonrası saç dökülmesi azda olsa yaşanır. Bilhassa doğumdan 30gün ile 90 gün sonrası saç dökülmesi daha sık yaşanabilir.

Alopesi Areata (Saç Kıran) : Bu saç dökülme şeklinde resimde de gördüğünüz gibi yuvarlak bir halka ya da bozuk bir para şeklinde dökülmeler meydana geliyor ve saçın sadece bir bölümü dökülüyor. Bu tip saç dökülmesinin sebebi bilinmemekle birlikte bazı alopesi areata (saç kıran) saç dökülmesi vakalarında saç daha sonradan da tekrar çıkabiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: