Odun Bazlı Aktif Karbon Nedir? Hangi Sektörlerde İhtiyaç Duyuluyor?

Aktif karbonlar, günlük hayatın pek çok alanında karşımıza çıkan ve absorbe özelliği ile bilinen bir maddedir. Genellikle hindistancevizi, kömür veya odunun işlenmesi ile elde edilen aktif karbon, birden fazla formda üretilebilmektedir. Örneğin odun bazlı aktif karbon, odundan üretilmekte ve işlenmektedir. Daha önce de belirtildiği üzere farklı materyaller ile üretilen aktif karbonlar, ayrıca üretim formuna göre de birbirinden ayrılmaktadır.

Odun bazlı aktif karbonlar, temel olarak toz, granül ve pellet formunda üretilebilmektedir. Bu farklı formlar sayesinde aktif karbonlar farklı sektörlere adapte edilebilmekte ve çeşitli alanlarda kullanıma uygun hale gelmektedir. Bu aktif karbon türleri hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz.

Odun Bazlı Toz Aktif Karbon

Odun materyali kullanılarak üretilen ve küçük tanecik yapısıyla ön plana çıkan toz aktif karbon, çözeltilerle birlikte kullanılmaktadır. Kısa süreli bir temasta direkt olarak etkisini gösteren toz aktif karbonlar, genellikle tıp sektöründe ve renk giderme işleminde tercih edilmektedir. Ayrıca kozmetik sektöründe de toz formundaki aktif karbonlar sıkça tercih edilmektedir.

Odun Bazlı Granül Aktif Karbon

Difüzyon hızı oldukça yüksek olan granül aktif karbon, kömür bazlı granül aktif karbon materyaline benzerlik göstermektedir. Granül yapıdaki aktif karbonlar, hem renk giderme işlemlerinde hem de su saflaştırma işlemlerinde sıkça tercih edilmektedir. Zira bu aktif karbon türünde parçacıklar daha büyük yapıda olduğu için filtreleme oldukça etkili olmaktadır. Bu sayede de akış sistem bileşenlerini birbirinden ayırmada bu aktif karbon türü oldukça işlevseldir.

Odun Bazlı Pellet Aktif Karbon

Pellet aktif karbonlar, silindir şeklinde geniş granüllü aktif karbon formlarından bir tanesidir. Genellikle hava ve gazın şaflaştırılmasında, gaz maskesi gibi materyallerde kullanıldığı zaman gazların ayrıştırılmasında, sıvıların filtrelenmesinde, gıda ve tarım alanındaki biyogaz tesislerinde ve bu gibi pek çok alanda tercih edilmektedir.

Odun Bazlı Aktif Karbon Hangi Sektörlerde Kullanılabilir?

Odun bazlı aktif karbonlar, hemen hemen her sektörde kullanılabilen maddelerdir. Bu nedenle niş ürün olarak kabul edilebilirler ve başta filtreleme ve ayrıştırma olmak üzere çeşitli saflaştırma alanlarında kullanılmaktadır. Coconut bazlı aktif karbon gibi işlevleri oldukça fazla olan odun bazlı aktif karbonların tercih edildiği sektörler aşağıdaki listede belirtilmektedir.

  1. Bileşenleri ayırma
  2. Kozmetik ve bakım sektörü
  3. Kimyasal madde üretimleri
  4. İlaç sanayi
  5. Koku kontrol tesisleri
  6. Sigara filtre üretim merkezleri
  7. Yenilebilir yağ üretimi
  8. Baca gaz filtre arıtımları
  9. Atık suların geri dönüştürülmesi
  10. Su şartlandırma

Yukarıda da görülebildiği üzere aktif karbonlar pek çok alanda kullanıma uygundur. Hem yüksek verimli şekilde kullanılabilmesi hem de uygun fiyatlı olması nedeniyle tercih edilen kaliteli aktif karbonlara ulaşabilmek için Lapis Kimya firmamızla iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: