Gönüllü Dernekler Hangi Tür Faaliyetler Yürütür?

Sosyal yardımlaşma denince akıllara ilk gelen dernek ve vakıflar olmaktadır. Çoğu dernek yürütmüş olduğu projelerini gönüllü çalışma faaliyetleri ile yürütmektedir. Gönüllülük esasına dayılı olan projeler, gerek dernek bünyesinde yer alan gönüllü çalışanlarına gerekse kurum içine ve tabi ki de hedef kitlelerine büyük bir katma değer yaratmaktadır.

Peki, bu gönüllü dernekler hangi faaliyetler ile ilgilenmektedir? Tüm bunlara bakacak olursak şu şekilde bir sıralama yapabilmek mümkündür:

  • İhtiyaç sahiplerine yönelik gönüllülük esaslı projeler yürütebilmektelerdir.
  • Gençlerin kariyer hedeflerine yönelik yürütülen projeler faaliyetleri arasında yer almaktadır.
  • Çocukların gelişimlerini destekleyici gönüllülük esasına dayalı projeler.
  • Eğitim alanına yönelik projeler
  • Anne, baba ve çocuğa yönelik çalışmalar,
  • Kültür ve sanat faaliyetlerine yönelik gönüllük esaslı projeler ve daha birçok alana yönelik gönüllülük esaslı çalışma alanlarına sahiptirler.

Nasıl Gönüllü Olunur?

Gönüllülük çalışmalarında yer almak ve bir derneğe gönüllü olmak istiyorsanız, yapmanız gerekenler çok basit. Öncelikle hangi tür bir dernekte gönüllü olmak, hangi proje ve faaliyetlerde görev almak istediğinizi iyi bir şekilde düşünmelisiniz. Çünkü gönüllü olarak bir projede yer almak devamlılık gerektiren bir durumdur.

Dernekler süreklilik sağlayabilecek kişileri seçmeye özen gösterirler. Bir projede süreklilik sağlayamamak hem proje gidişatını olumsuz yönde etkileyecek hem de katılım gösterdiğiniz projeden size herhangi bir olumlu dönüş olmayacaktır. Bu nedenle ilgi alanı, fayda sağlamak istenilen alanlar iyi düşünülmelidir.

 

Hangi alanda gönüllü olmak istenildiğine karar verildikten sonra ilgili dernek araştırmalarına başlanır. Daha sonra ilgili derneğin sitesi üzerinden ya da dernek binalarına gidilerek gönüllü olma talebinde bulunulur. Her derneğin kendi içinde belirli kriterleri yer almaktadır ve bu kriterlere göre gönüllü kabul etmektedir. Dernek tarafından istenilen form ve belgeler tamamlanarak istenilen derneğe ya da yürütülen projede gönüllü olarak yer alınılır.

Derneğin sitesi üzerinde bulunan gönüllü ol butonu ile kolay bir şekilde gönüllü olabilir ve sosyal sorumluluk projelerinde yer alabilirsiniz.

Gönüllü Olmanın Bireye Sağladığı Avantajlar

Bir dernekte gönüllü olmak kişi için manevi zenginlik kazanmasına yardımcı olmaktadır. Maddi bir beklenti içine girmeden girilen çalışmalar birçok kazanım elde edilmesine katkı sağlamaktadır. Birçok dernek gönüllülerine çeşitli konularda ya da içinde bulundukları proje kapsamında eğitim vermektedir. Verilen bu eğitimler kişinin gerek kariyeri gerekse kişisel gelişimi açısından faydalı olmaktadır.

Gönüllülük boyunca tanışılan kişiler kariyer açısından çevrenin genişlemesine fayda sağlamaktadır. Bu da gelecek dönemlerde kişinin kariyerini geliştirme açısında bir kapı açmasına fayda sağlamaktadır.

Birçok anlamda kişiye manevi bir katma değer yaratan gönüllü çalışmaları sağduyunun gelişmesine olanak tanırken, karşılık beklemeden bir sorumluluk üstlenebilme becerisi kazanılması konusunda iş verenler tarafından olumlu karşılanmakta ve iş fırsatlarını arttırmaktadır. Kısaca özetleyecek olursak sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olarak yer almak kariyerinize ve kişisel gelişiminize birçok alanda fayda sağlamaktadır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: